Vanaf vandaag zullen we elke week één boek uitlichten dat ons is opgevallen. Dit doen we in samenwerking met een nieuw initiatief van Optimist Magazine Online: De Betekenis Boekenclub. Dat opvallen gaat niet over de actualiteit of hype van een boek, wel over de kwaliteit en inhoudelijke kracht ervan. Langzaam bouwen we dan een mooie bibliotheek van betekenisvolle boeken voor je op. Elk boek wordt toegelicht met een longread recensie, of een interview, of een podcastgesprek. Zo krijgt elk boek de aandacht die het verdient. Deze week is dat ‘Vertroostingen’ van Dirk De Wachter.

De aanblik van de ander is het kernthema in het boek van Dirk De Wachter, Vertroostingen, een boek dat begint bij het constateren van zijn eigen ziekte, de kanker, om dan uit te weiden over de vele vormen van troost die we zo nodig hebben. De troost bij de ander. De troost van het kleine goede. De troost van de rituelen. De troost van het samenzijn. De troost in de filosofie. En ga zo maar door. Dirk De Wachter kan zijn reis met zijn ziekte zo treffend omlijsten met die alomtegenwoordige behoefte aan troost. Zoals zijn ontmoeting met die verpleger op de intensive care.

Dat is de basis van troost, schrijft Dirk De Wachter hier. Niet vanuit de eigen stelling de ander zien of bestoken met een mening, of nog erger, maar de ander ontmoeten. Niet vanachter een fotolens zoals ik dat zo ongelukkig deed in Cambodja, maar door naast de ander te gaan zitten. In het ook niet-weten, want hoe zou ik iets over het leven van de oude vrouw weten, maar door mij over te geven aan het moment. Niet de professional zijn die een opdracht heeft een documentaire te maken, maar door mens te zijn met de andere mens. ‘Aanraking. De nabijheid van de mens. Menselijke verhalen, menselijke aanraking, menselijke nabijheid. Nadien is een volgende stap nodig. Die van de literatuur, de kunst en de schoonheid. Er bestaat veel. Maar bij het begin gaat het over die eerste vraag: is er iemand?’

Lees alles en meer over het Boek van de Week uitgebreid op Optimist Magazine Online.