De wereldberoemde schrijfster werd geboren op 20 mei 1911. Een logische dag voor een Annie M.G. Schmidtdag dus. Deze dag is in 1997 uitgeroepen tot jaarlijkse Annie M.G. Schmidtdag. Ze overleed trouwens op 21 mei 1995, 28 jaar geleden.
In diverse Nederlandse gemeenten worden, met name in bibliotheken, activiteiten aangeboden. Waarom kreeg ze eigenlijk haar eigen dag? Nou, wat dacht je van haar wereldberoemde verhalen? Je kent ze vast. Annie M.G. Schmidt schreef onder meer Jip en Janneke (1953), Ibbeltje (1961), Pluk van de Petteflet (1971), Floddertje (1973), en Tante Patent (1988). Haar werk werd over de hele wereld vertaald en ze won veel prijzen. De belangrijkste prijs was misschien wel de Hans Christian Andersen-prijs in 1988 voor haar hele werk.
Haar verhalen zijn heel anders dan gebruikelijk in die tijd. Schmidt was voor die tijd zonder meer een vrije geest die in Nederland niet altijd werd begrepen. Ze hield niet van deftige zinnen, maar hield het simpel en gebruikte veel humor. Haar figuren, vaak kinderen, deden dingen die ze eigenlijk niet mochten. Annie M.G. Schmidt gaf op een leuke manier kritiek op het brave Nederland. En dat is nog steeds leuk om te lezen. Lekker op de bank met een kop thee, of ‘s avonds voor het slapengaan een verhaaltje voor de kleintjes, hoewel ook grotere kinderen het soms nog heel leuk vinden.
Annie was een heel veelzijdige vrouw. Ze maakte hoorspelen, blijspelen en schreef musicals waaronder ‘Heerlijk duurt het langst’ wat ruim 500 keer is opgevoerd, dat zegt wel wat. Ze schreef ook televisieseries als Ja zuster, nee zuster en in elk geval een van haar boeken, Minoes werd verfilmd.
Geniet, op welke manier dan ook, van deze Annie M.G. Schmidtdag.
BlijNieuws van Yvonne
Delen is vermenigvuldigen. ??