Vandaag 4 januari is het Wereldbrailledag.
Het is te danken aan een jochie geboren in 1809, Louis Braille dat blind werd toen hij drie jaar was. Hij liep in de werkplaats van z’n vader en speelde daar met gereedschap wat dusdanig mis ging dat hij daarbij z’n zicht kwijtraakte.
Het brailleschrift, genoemd naar hem, is door hem ontwikkeld. Braille heeft het zodanig geperfectioneerd dat het in 1829 op het blindeninstituut in Parijs waar hij zat kon worden gebruikt. Best bijzonder aangezien hij toen pas 20 jaar was. In 1852 stierf Braille. Twee jaar na zijn dood in 1854 is het een officieel schrift geworden.
Als zienden kunnen we ons vast niet echt voorstellen hoe een wereld zonder goed zicht en licht er uit ziet, ik in ieder geval niet. Elke morgen je ogen open doen en gewoon kunnen zien, vooruit, soms met bril of lenzen. Voor blinden is niet zien hun realiteit.
Wat fijn dat er ook voor blinden en slechtzienden een manier is om woorden, cijfers en bijvoorbeeld wiskundige symbolen, leestekens en muzieknoten te kunnen lezen.
Laatst was er een stukje op de televisie waarin een mevrouw bestaande kinderboeken vertaalde naar braille. Eindelijk kon de blinde vader zijn zoontje ook een verhaaltje voorlezen. En het jongetje? Dat kon in zijn eigen leesboek (stiekem) meelezen dat papa geen enkele fout maakte.
Wat een geluk dat bijna 200 jaar geleden het Brailleschrift is uitgevonden.
BlijNieuws van Yvonne. Delen is vermenigvuldigen! ??